joi, 20 august 2009

Povestea celor 1000 de bile

Este o istorioara foarte faina, pe care am primit-o pe mail astazi. Nu stiu de unde provine si nici nu cred ca asta conteaza. Mesajul, in schimb, ar trebui sa puna multa lume pe ganduri.

" Pe masura ce inaintez in varsta, imi plac din ce in ce mai mult diminetile de sambata. Poate ca din cauza linistii pe care o simt atunci cand ma trezesc primul sau poate ca este doar bucuria neascunsa ca nu trebuie sa fiu la serviciu. Oricum ar fi, primele ore ale diminetilor de sambata sunt cat se poate de placute.
Acum cateva saptamani, savurand linistit prima cafea a unei astfel de dimineti de sambta , am pornit radioul. Ceea ce a urmat a devenit una dintre acele lectii pe care viata ti le da din cand in cand. Iata despre ce este vorba.
La radio rula o emisiune matinaala interactiva, cu pareri exprimate telefonic dde ascultatori pe tema emisiunii, punnctate din cand in cand de anunturi ale crainicului prin acre ii asigura pe acestia ca le sta la dispozitie. In fiecare zi a saptamanii, inclusiv in diminetile de sambata pana in pranz. La un moment dat a intrat in direct un ascultator care dorea sa povesteasca, oricui dorea sa asculte, povestea celor 1000 bile, ceea ce mi-a captat atentia.
Si iata povestea lui, spusa crainicului radio:
Se pare ca esti tare ocupat cu acest serviciu la postul de rdioo: sa ai o emisiune zilnic, inclusiv sambata dimineata, nu e un lucru usor. Sunt convins ca te platesc bine, dar cred ca e o rusine ca te tin departe de familie atat de mult timp. E dureros ca in aceste sambete in care ai lucrat, ai pierdut primul concurs al fiicei tale sau primul meci de fotbal al fiului tau si cate altele....
Da-mi voie sa-ti spun ceva ce pe mine m-a ajutat sa-mi stabilesc si sa-mi urmaresc prioritatile. Este povestea celor 1000 bile.
Vezi tu, intr-o dimineata de sambata ca aceasta, m-am asezat la masa si am facut putina aritmetica:
- un om traieste in medie 75 ani. Stiu ca unii traiesc mai mult iar altii mai putin, dar media este de 75 ani
- am inmultit 75 cu 52 si am obtinut 3900, adica nr. de zile de sambata pe care le traieste in medie un om
- deoarece in acel moment aveam deja 55 ani, am socotit cate zile de sambata traisem deja, adica aproape 2900
- am socotit apoi ca daca voi trai 75 ani, mi-au mai ramas aprox. 1000 de sambete.
Dupa ce am terminat cu aritmetica, am trecut prin 3 magazine de jucarii si am cumparat 1000 bile de sticla, din acelea cu insertii colorate, cu care se joaca copiii. Si am trecut prin 3 magazine pt. ca nici unul nu avea 1000 bile. Oricum, pana la urma le-am cumparat, le-am dus acasa si le-am pus intr-un vas mare si transparent.
De atunci, in fiecare sambata, am scos cate o bila si am aruncat-o. Am realizat ca, observand cum se micsoreaza nr. bilelor din vas, am devenit tot mai concentrat pe lucrurile care conteaza in viata. Nimic nu te motiveaza si nu te ajuta mai mult in a-ti stabili prioritatile in viata decat simpla imagine a timpului tau scurgandu-se.
Si acum da-mi voie sa-ti spun un singur lucru inainte de a inchide si a merge sa-mi trezesc familia pt. a lua impreuna micul dejun. In aceasta dimineata am scos din vas ultima bila. Ma gandesc ca daca apuc sambata viitoare sau si pe cealalta....pur si simplu mi s-a dat putin timp in plus. Si singurul lucru pe care orice om il va accepta este putin timp in plus.
Mi-a facut placere sa vorbesc cu tine si, sincer, iti doresc sa ai parte de mai mult timp cu familia ta. Iar mie imi doresc sa mai fiu pe aici si sa ne mai intalnim pe acest post de radio.
Buna dimineata si....la revedere!
In linistea care a urmat ai fi putut auzi pana si caderea unui ac pe podea. Asa cum v-am spus, aceasta poveste a fost un adintre acele lectii pe care ti le da viata atunci cand te astepti mai putin."

5 comentarii:

  1. foarte interesanta povestea, asta ar trebui sa o citeasca multi patroni si sefi care trag de muncitori ca de niste masini....

    RăspundețiȘtergere
  2. mi-am dat drumu pe povestea ta

    RăspundețiȘtergere
  3. AHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHA MOR DE RAS

    RăspundețiȘtergere
  4. http://radualbota.wordpress.com/2009/08/16/povestea-celor-1000-de-bile/

    O sa mai gasesti si alte povestioare interesante aici:
    http://lataifascuradu.wordpress.com/2010/06/20/povestea-celor-1000-de-bile/

    RăspundețiȘtergere
  5. buna.am ajuns intamplator pe blogul tau si am citit aceasta povestioara.Este foarte interesanta,de fapt este un lucru care ni se intampla in general tuturor oamenilor.Lipsa timpul petrecut cu familia,cu cei dragi.toate astea se intampla deoarece exista goana asta dupa bani,dupa avutie sau doar pentru traiul zilnic.In schimb nu pretuim momentele importante din viata ,cele petrecute alaturi de familie,de cei dragi noua.Doar ele sunt cele de care ne aducem aminte atunci cand ajungem la sfarsitul vietii si nu banii sau averile care le-am adunat ,pentru ca nu le ducem cu noi dupa moarte.Fericirea o avem atunci cand avem liniste sufleteasca,iar pe aceasta o dobandim doar cand ajungem sa punem pret pe adevaratele valori ale vietii.

    RăspundețiȘtergere