luni, 1 noiembrie 2010

Firenze

Dupa calatoria imaginara in jurul lumii de acum cateva zile, a sosit si momentul unei calatorii for real. In Italia. Mai exact in Florenta, cu o foarte scurta escala in Pisa. In Pisa am stat foarte putin, atat cat am traversat orasul pe jos, de la aeroport catre centru. Adica catre faimosul turn si Dom. M-am invartit putin pe acolo, am facut cateva poze si m-am indreptat apoi catre gara centrala din Pisa  pentru a lua trenul catre Firenze. Aproape ca uitasem placerea de a merge pe jos si de a descoperi locuri noi, interesante si cu o incarcatura istorica imensa. Desi in Pisa nu prea ai ce vedea in afara de acea piata in care se afla turnul si domul, fiind un loc nou, ma atragea fiecare casa veche si fiecare zid mai darapanat.
Apoi a urmat prima zi in Firenze. Pe care am inceput-o in jurul pranzului cu o plimbare catre suburbia Fiesole, acolo unde se afla European University Institute.
Am continuat cu o plimbare in pas alert prin centrul istoric al Florentei. O multime de minunatii arhitectonice mi se perindau prin fata ochilor si-mi era aproape imposibil sa nu intorc capul catre fiecare cladire pe langa care treceam. Iar momentul cel mai impresionant a fost atunci cand am vazut Domul. Intr-adevar breathtaking, asa cum au spus si niste americani cu care am  "impartit" bus-ul de la EUI catre centru. Desi mai vazusem domuri (de ex. cel de la Milano, acum cativa ani, care este de-asemenea o capodopera gotica ), acesta te face sa nu-ti iei ochii de la el.
"Piatra de temelie a Domului din Florenta a fost pusa pe 8 septembrie 1296, iar bisericii i-a fost dat numele de Santa Maria del Fiore. Edificiul a fost construit peste ruinele bisericii Santa Reparata, care fusese de-a lungul timpului catedrala Florentei, dupa Baptisteriu si Biserica San Lorenzo. Lucrarile au fost intrerupte la moartea lui Arnolfo di Cambio in 1302, iar in 1331, Giotto, considerat unul dintre cei mai revolutinari artisti ai epocii, a fost insarcinat sa finalizeze proiectul titanic al noii catedrale. Dupa Giotto, care s-a occupat mai mult de construirea Clopotnitei (Campanile) din Piata Domului, de lucrari s-au ocupat mai multi arhitecti, intr-o perioada in care Europa era devastata de ciuma si de tubulente economice si politice, iar finantarea proiectului devenise o problema.
Dificultati in realizarea constructiei au fost intampinate la cupola, care exercita o greutate si forte laterale mult prea mari pe zidurile de sustinere. Cel care a reusit sa o finalizeze a fost Filippo Brunelleschi in anul 1436.
Construirea Domului din Florenta a durat 140 de ani, dar fatada actuala a aparut abia in 1887 si este opera arhitectului Emilio de Fabris"
In arhitectura Domului predomina stilul gotic, iar fatada cu ornamente bogate si viu colorata contrasteaza puternic cu interiorul auster al catedralei, in care se afla capodopere ale Vasari, Paolo Uccello si Andrea del Castagno.
Urmeaza si celelalte capodopere in post-urile ce vor veni :)