joi, 30 iulie 2009

VIATA

De cate ori n-ati auzit expresia"Viata e scumpa"??!!! Toata lumea se vaita de acest lucru. Dar eu as zice ca viata trebuie sa fie scumpa pentru fiecare. Adica fiecare trebuie sa-si iubeasca si pretuiasca viata asa cum simte . Si pe a lui si pe a celor din jur.

Din pacate exista foarte multi cei pentru care viata nu este o minune. Nu se considera norocosi ca sunt pe aceasta lume. Nu cred in ei si nici in puterea lor de a trece peste toate lucrurile marunte, dar dureroase, pe care le intalnesc in cale. Si mai sunt si egoisti. Pentru ca nu se gandesc ca acest comportament raneste profund si persoanele apropiate.

Vorbesc despre cei care se hotarasc brusc si irevocabil sa-si puna capat zilelor. Despre cei pentru care viata se pare ca e doar o joaca de v-ati ascunselea. Se ascund de ea in speranta ca vor da de ei alta mai buna si mai frumoasa.
Cineva mi-a spus acum cateva zile ca nu trebuie sa cautam explicatii pentru motivele celor care se sinucid. Oricum nu le vom afla niciodata. Pentru ca cel in cauza stie de ce. Restul fac doar speculatii. Ca o fi depresie provocata de criza sau de vreo deceptie in dragoste sau de vreo boacana pe ca a facut-o numitul pe la serviciu.

O fi lasitate? Sau, din contra, prea mult curaj.... aproape inconstient?

Poate ca unii se simt prea buni ( sau din contra ) pentru a trai in aceasta lume si atunci incearca sa vada daca pe lumea cealalta se regaseste. Dar, ca sa crezi ca exista lumea cealalta, trebuie sa crezi in divinitate si, daca ai credinta in D-zeu atunci ar trebui sa-ti devina lege cele 10 porunci.
Ori sinucigasii incalca a sasea porunca: sa nu ucizi.
Tocmai de aceea, biserica ortodoxa ii blameaza pe cei care-si iau viata. Nu mai au parte de crestineasca slujba. Dar de ce nu-i reneaga biserica si pe cei care fura ( si nu vorbesc despre gainarii de colt de strada care fura un telefon sau un portofel ) sau pe cei care, pe langa nevasta mai au vreo 3-4 amante? De ce atunci cand acestia mor, biserica le ridica ( unora dintre ei ) si statui, ca cica au fost oameni mari si cinstiti ( desi toata lumea stie ca toata viata au facut fara-de-legi )?
Si-am vrut sa ajung de fapt la inaltele fete bisericesti care ele insele incalca cele 10 porunci mai mult decat oamenii de rand. Sau, ma rog, doar a zece porunca ( de catre cei mai multi si din ce in ce mai des ): sa nu poftesti nimic din ce este al apropelui tau.
:))))))))))))
Cineva sa ma opreasca din rasul fortat.
Oare cati preoti mai au frica de D-zeu asa cum ne invata pe toti ca ar trebui sa avem?
Si cati se multumesc cu putin? Si cati nu poftesc la mai mult si mai mult?
N-o sa avem raspuns la intrebarile astea pentru ca nu se va face niciodata vre-un sondaj care sa ne arate procentajul. :)))))))))))))
Asadar, voi agnosticilor ( asemeni mie ) si ateilor din lumea-ntreaga, daca aveati cea mai mica emotie ca biserica nu va place, stati linistiti; nu-i place nici pe cei care cred in ea.

joi, 23 iulie 2009

tara noastra, ca o floare

Azi de dimineata mi-am cumparat Jurnalul National. Este prima data ( anul asta ) cand o chem pe tantica de la intersectie, incarcata cu zeci de ziare, si-o intreb ce ziare are si cam ce suplimente contin fiecare. Si-mi spune ca "Jurnalu' are o harta". "Ce harta?" "Harta Romaniei".
Ma gandesc: mai am una prin masina, prin nus'ce buzunar de portiera sau prin torpedo, mi-o mai trebui una? Si zic: las' ca nu cere de mancare, e bine sa mai am una.
Dupa ce am luat-o si-am pus-o pe scaun, au inceput niste pitici sa-mi umble prin creieras. Unu' zicea: la ce naiba ai tu nevoie de harta Romaniei, ca ti-a dat D-zeu destul spirit de orientare, ca sa nu mai zic ca oricum ai strabatut deja vreo 75% din teritoriul tarisoarei asteia. Altul, mai strangator: las' ca nu stii cand o sa ai nevoie, e bine sa stii macar c-o ai. Altul, foarte relaxat: stii ca tu esti darnica, sigur s-o gasi vre-un amic-sofer care sa aiba nevoie; o s-o daruiesti si-o sa te simti minunat.
Buuunn. Ajung la birou. Si-mi zice o colega ca stie ea ca Jurnalu' are azi si Harta Romaniei.
:))))).... stiu, o am deja.
Si i-o arat. In secunda urmatoare era langa mine si-mi desfasurase deja cearsaful de hartie colorata pe birou.
Nu mica mi-a fost mirarea cand am observat ca harta asta e f. complexa. Poti vedea situarea bisericilor, monumentelor, muzeelor, cetatilor medievale, pesterilor, parcurilor naturale, cabanelor etc. Ca sa nu mai zic de toate drumurile ( chiar si cele forestiere ), ba pana si viitoarea autostrada este conturata ( culmea e ca e schitata doar de la Zarnesti inspre vestul tarii; de la Buc. la Bv nu-i nimic ).
Mi-e mai mare dragul sa ma uit pe ea. Aproape ca nu-mi dezlipeam ochii de pe toale denumirile de localitati si nu numai.
Asa ca piticii mei au ajuns la aceeasi concluzie: am avut o f. buna inspiratie cand am cumparat de dimineata Jurnalu' cu Harta Romaniei.

joi, 16 iulie 2009

Iar s-a luat curentul la serviciu. Compania furnizoare de electricitate se pare ca si-a facut un obicei ca in zilele de vineri sa ne lase fara curent electric. Pe mine ma afecteaza mai putin: am laptop ( a carui baterie mai tine vreo ora jumate ), am modem Vodafone, pot sa ascult in continuare radio pe net.....
Colegii de la conta insa, care au si control saptamana viitoare si erau afundati in hartoage si calcule de tot felul, au sarit ca arsi de pe scaune, nemaioprindu-se din injurat vreo 10 min. Ca sa nu mai zic ca a fost momentul propice pentru a se reapuca de fumat. Tigara n-a adus curentul, dar parca a mai linistit spiritele.
Acum, parca le-a calmat prea tare. Nimeni nu mai zice nimic. E o liniste deplina. Numai laptopul meu mai scoate niste sunete melodice ( radio Europa Fm ). Se pare ca, daca in vreo juma de ora nu primim vre-o donatie care sa constea intr-un butoi de curent electric, toata lumea va pleca acasa, bucurosi de un sfarsit de saptamana liber mai lung cu cateva ore.
Ma duc sa vad ce fac si colegele mele de la etajul superior. Luam pulsul. BRB.
.......................................................................................................................................

Aceeasi stare si la etaj. Liniste deplina si mici barfe corespunzatoare perioadelor de relas.
Problema mare este ca se face din ce in ce mai cald. Si de data asta nu mai avem ce face. Decat sa ne asezam frumos poponetele pe scaunul soferului, fiecare in masina sa, si sa ne indreptam catre casa. Nu ca acasa ar fi mai racoare ( la mine e crima si pedeapsa ), dar macar esti acasa.

Asa ca astazi, daca tot voi avea o zi mai libera, poate voi gasi si inspiratia necesara articolului despre off-road cu care va amenint de cateva zile.

O zi racoroasa va doresc.

marți, 14 iulie 2009

15 things to do in a life time


Citind de prin blog-ul unei prietene, mi-am dat seama ca am avut mereu in minte o lista cu do to in a life time. Dar n-am insirat-o niciodata pe o hartie. De ce? Nici eu n-as putea raspunde. Poate de teama ca viata va fi prea scurta ca sa pot face tot ce-mi zbarnaie prin cap. Sau poate, pur si simplu, din comoditate.
Treaba e ca....m-am hotarat. Gata. Scriu tot. Intr-o ordine aleatorie ca..... nici daca m-as mai gandi vreo cateva ore tot n-as sti ce sa pun pe primul loc si ce as pun pe locul n'spe.
Asadar:
1. Sa pilotez un avion ( doesn't metter the size of it ) si un elicopter.



2. Sa sar cu parasuta

3. Sa conduc un Mack ( stiti voi...camioanele alea nenatural de mari care circula pe autostrazile americane )


4. Rezulta din pct.3 ca-mi trebuie si driving licence pt. asa ceva


5. Sa fac inconjurul lumii la volanul unei masini ( as putea
sa spun si de care dar, poate e mai bine sa nu ridic pretentii )



6. Sa am o cabana in creierii muntilor ( no electricity, only a library full of books )

7. Cabana de mai sus sa fie construita de mine


8. Sa merg in mijlocul unui teatru de operatiuni al NATO - voluntar



9. Sa conduc un tanc




10. Sa petrec un an cu eschimosii.




11. Sa petrec un an intr-un templu budist

12. Sa invat sa dezasamblez o masina ( autovehicul ) si sa o montez la loc ( si sa si functioneze ).


13. Sa scriu o carte.... no name, no action, doar memorii si idei de moment

14. Sa reusesc sa termin arborele genealogic al familiei mele ( macar pana la 1780 )



15. SA-MI TIN PRIETENII APROAPE si dusmanii si mai aproape :)

Cam asta ar fi. Sunt constienta ca vor mai aparea si alte lucruri, in care conditii voi mari lista.
Deocamdata raman la pct. 15

Defect profesional


Observatie acumulata in timp: orice tic ( verbal sau gestic ) se numeste defect profesional. Parca suna mai bine; pari mai intelectual si poti trece mai usor peste remarcile unora cum ca:"ma enerveaza cuvantul asta, pe care-l folosesti de 10 ori pe minut" ( intr-o conversatie care nici nu dureaza mai mult de acel minut ). Le raspunzi frumos: "este defect profesional" si parca deja conflictul verbal a disparut.
Dar, ce te faci cand gasesti pe cate unul a carui defect profesional ( verbal ) este deci ?
Deci, ce facem azi? Deci, mergem la shopping? Deci, pe la cat? Deci, ne vedem? Deci, unde? Deci, da.
Deci......ce faci intr-o astfel de situatie?
Deci...incerci sa-i raspunzi la fel: Deci, bine. Deci, sigur. Deci, pe la 7. Deci, in fata la mall. Deci, da.
Daca se prinde...va fi jenat si va incerca sa se controleze si sa elimine deci-ul din conversatie. Daca nu-si revizuieste comportamentul verbal :D.....ai grija sa nu ramai si tu cu acest tic.
A inceput sa fie o moda. Nu esti sic daca nu folosesti DECI. Asa ca ai grija sa nu devii fashion addict.
Alt defect profesional este vorbitul tare la telefon. Ma tot intreb ce profesie poti sa ai ca sa urli in telefon de sa te auzi de la doua strazi??!!!! Inca n-am gasit raspuns. Dar mai cotrobai.....:)

luni, 13 iulie 2009

de ce negru?




Majoritatea va spune ca, daca e negru, e pesimism. Daca e negru e singuratate. Daca e negru....e urat.
Eu spun doar ca este nuanta in care ma regasesc cel mai bine. Si nu pt. ca as fi pesimista, pt. ca nu sunt. Si nici pt. ca sunt singura, pt. ca sunt doar cand sunt paranoica si nu-mi mai gasesc identitatea.
Negrul este cea mai complexa culoare. Ce mai sobra, cea mai sexy, cea mai feminina, cea mai barbateasca, cea mai cautata si cea mai usor de gasit. Negrul este......cea mai......
V-ati gandit vreodata de ce gaurile negre se numesc asa? Pe langa faptul ca senzorial esti tentat sa spui ca e neagra....pt. ca e neagra? Poate pt. ca ea ascunde o complexitate terifianta pt. cei mai multi dintre curiosii care vor sa cunoasca. Poate tocmai pt. ca negrul inseamna cunoastere. Absoluta cunoastere. Pe care n-o poti atinge decat daca esti foarte curios. Si daca iti place culoarea NEGRU.
De ce-si cumpara unii masini negre? Pentru ca vor sa para stilati....sau sobri...sau fitosi...?
Nu......Doar pt. ca au destul de multe de ascuns, dar sunt nerabdatori sa gaseasca persoana destul de curioasa care sa descopere ce se afla in spatele Culorii.
Pentru mine este mai intriganta o persoana imbracata in negru, decat una imbracata in roz. Rozul nu-mi spune nimic. E pur si simplu o culoare.
Pe cand negrul........ma face sa ma intreb ce suflet se ascunde in acel trup acoperit de mister......But that's just me.
Si din aceleasi motive eu ma imbrac in negru. 80% din timpul in care sunt imbracata cu carpe.
Si.... va rog sa nu ma puneti sa traduc ce am scris mai sus. Inca nu mi-am luat nici un atestat de translator :D

Noapte buna....Noapte neagra